Klopi in domače živali

klopi_testKlopi so krvosesi zajedavci, ki v podrasti in na nizkem grmičevju prežijo na neprostovoljne gostitelje, kot sta npr. človek in domača žival, se na njih prisesajo in če so okuženi, lahko na oba prenesejo številne bolezni. Med njimi sta najbolj pogosti borelioza in erlihioza, ki lahko resno prizadeneta tudi domače živali, čeprav so le-te proti okužbam z boleznimi klopov mnogo bolj odporne kot človek.

Pri boreliozi dobi žival podobne simptome kot človek pri gripi, to so: povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih, slabo počutje, ki se izraža v utrujenosti in anemičnem vedenju živali, povečani limfni vozli, lahko tudi šepanje. Žival moramo peljati na pregled k veterinarju, ki bo naredil laboratorijske preiskave in predpisal ustrezno zdravljenje.

Tudi za erlihiozo so značilni simptomi: slabo počutje in bolečine v sklepih, krvavitve, za katere navidezno ni vzroka, nevrološki znaki zaradi vnetja možganske ovojnice, hujšanje ipd. Tudi pri tej bolezni moramo žival peljati k veterinarju, ki bo naredil laboratorijske preiskave in za zdravljenje živali predpisal ustrezna zdravila.

Najboljša preventiva sta zaščita živali z zaščitnimi sredstvi proti klopom (različna pršila, ampule, ovratnice ipd.) ter vsakodnevni pregledi naših ljubljencev, še posebej po sprehodih v naravi.

Ker je na trgu veliko zaščitnih sredstev, ki niso dovolj učinkovita, je najboljše, da se o primernem sredstvu za zaščito pred klopi posvetujemo s svojim veterinarjem.

Klopa, ki smo ga našli na živali, odstranimo s posebnimi kleščami, s katerimi ga vrtimo tako, da njegova glavica popusti in ne ostane v koži, kar bi lahko povzročilo okužbo.

Pomembno je, da klopa odstranimo najkasneje v 24 urah od takrat, ko se je prisesal na žival, saj postane potencialno kužen v 24–72 urah (povprečno po 48 urah), odkar se je prisesal na gostitelja.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam