Bolhe - pasje bolhe - mačje bolhe

bolhe_testBolhe so zelo nadležni zajedavci, ki si za gostitelja izberejo naše pse in mačke, če pa jim le-te odtegnemo,  se začasno zadovoljijo tudi z nami, če smo v bližini živali.

Bolhe so majhne, do 2,5 mm velike, rdečkasto rjave ploščate živalce brez kril, ki so zelo hitre in okretne ter odlično skačejo. Tako se brez težav selijo po živali, z nje na tla in nasprotno.

Poleg tega, da neprijetno pikajo, povzročajo pri psih in mačkah srbečico, ki se lahko zaradi stalno ponavljajočih se pikov sčasoma spremeni v alergijsko bolezen – alergijski dermatitis. Le-ta je vzrok za več kot 90 % težav s kožo pri naših hišnih ljubljencih. Zaradi stalnega srbenja se živali praskajo, drgnejo, grizejo in ližejo. Posledica je izpadanje dlake, vnetje kože, ekcemi na koži in krastavi vozlički.

Bolhe se izredno hitro razmnožujejo in se jih je zelo težko znebiti, še posebej njihovih skoraj nevidnih razvojnih oblik, kot so jajčeca, ličinke in bube. Te so na živalskem ležišču, v špranjah na tleh, na pohištvu, blazinah, odejah, predpražnikih, preprogah … Če hočemo bolhe uničiti, moramo torej poleg živali razkužiti tudi vse tiste prostore, kjer bi se lahko pojavile njihove razvojne oblike. Tako kot pri zatiranju klopov velja tudi pri bolhah, da je najboljša preventiva, to so redni in skrbni pregledi naših živali, njihovih ležišč in prostorov, v katerih se gibljejo, ter uporaba različnih zaščitnih sredstev.

Ker so podobno kot klopi tudi bolhe že razvile odpornost proti nekaterim preparatom za njihovo uničevanje, je  najboljše, da se glede izbire učinkovitega preparata posvetujemo z veterinarjem.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam